تبلیغات
زیست شناسی - خیار گلخانه ای

خیار گلخانه ای

چهارشنبه 25 مرداد 1391 01:47 ب.ظنویسنده : سید حسین نقیبی

 

اصل وقدمت گیاه

اصل این گیاه نیز مانند دیگرگیاهان خانواده كدوئیان از جنوب شرق آسیا می باشد یعنی درهندوستان وچین جنوبی و مركزی كاشت خیار از 3 تا 4 هزار سال قبل معمول بوده است .


مشخصات گیاه شناسی بوته خیار

بوته خیار گیاهی است یكساله از خانواده كدوئیان و نام علمی آن كوكومیس ساتیووس می باشد .برگ بوته خیار نسبتا كوچك و رنگ آن سبز روشن است. بریدگیهای كم عمق برگ خیار را به پنج قسمت یا لوب مثلثی شكل تقسیم می كند و قسمت وسط دارای نوك تیزی می باشد. گلها نر یا ماده هستند كه روی یك پایه قرار دارند یعنی گیاه خیار یك پایه است.تعداد گلهای نر همیشه زیادتر از گلهای ماده بوده و قبل از گلهای ماده ظاهر می شود .
 در خیارهای اصلاح شده و مخصوص كشت در گلخانه ، بوته های خیار تولید گلهای ماده می نماید و این ارقام به نام ماده گل معروف می باشند . به دلیل ماده گل بودن این ارقام راندمان در بوته ها نسبت به انواع یك پایه ای كه دارای گله های نر و ماده بر روی یك بوته می باشد بسیار بالا می باشد .


 
در بعضی از واریته های خیار داربستی طول میوه ممکن تا 50 cm برسد که با توجه به ذائقه و بازارپسندی مصرف کنندگان ایرانی هم اکنون واریته هایی کشت می گردد که طول میوه آنها حداکثر به 30 cm برسد.

میوه این نوع خیار دارای پوستی خوراکی ونازک، بدون تخم و بدون ایجاد نفخ میباشد

تلخی موجود در میوه های خیار در اثر ماده ای بنام کوکوربیتاسین که در ته آنها وجود دارد و در ریشه ساخته می شود اما در خیارهای هیبرید گلخانه ای دیده نشده و یا خیلی به ندرت اتفاق افتاده است.

گلخانه مناسب جهت تولید خیار 

 خیار گلخانه ای را تقریبا در همه جا می توان كاشت زیرا هر جا كه عواممل طبیعی متاسب نباشد می توان شرایط مناسب را مصنوعا با استفاده تاسیسات و دستگاههای لازم ایجاد نمود . بسیاری از گلخانه هایی كه خیار در نزدیكی شهرهای بزرگ و بازارهای مصرف وجود دارد زیرا خیار تولیدی در وضعیت مطلوب با طراوت و تازگی كافی به بازار می رسد و نسبت به محصول تولیدی مناطق دوردست با قیمت مناسب تری به فروش می رسد.  
 از نظر هزینه تولید،مناسبترین منطقه برای كشت خیار گلخانه ای منطقه ای است كه زمستان ملایم داشته باشد و در فصل سرد بتوان فقط با استفاده از انرژی آفتاب و بدون احتیاج به گرمای مصنوعی ، حرارت كافی برای رشد خیار را در داخل گلخانه فراهم نمود.

 در نقاط ساحلی گیلان ومازندران نیز هوا در زمستان نسبتا ملایم است و با هزینه كم می توان خیار زمستانی را در گلخانه پرورش داد . عامل منفی در این نقاط و در بعضی از سالها كمبود آفتاب است و تداوم هوای ابری و بارانی ممكن است باعث كاهش محصول و تاخیر برداشت شود.
 در نقاطی مانند تهران و ورامین ، اصفهان ، یزد ، كرج ، مشهد و غیره گرم كردن گلخانه در شبهای سرد و همچنین در روزهای ابری و بارانی ضروری است . در هنگام سرمای شدید ، حتی در روزهای آفتابی نیز گرم كردن گلخانه لازم می شود . بنابراین تهیه وسایل مناسب وكافی برای ایجاد گرما از ضروریات اصلی ایجاد گلخانه در این قبیل مناطق به شمار می آید .
 


نوشته شده در 1391/05/8 ساعت 05:57 ب.ظ توسط گروه البرز

آخرین ویرایش: - -

 
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر